Lato się obudziło i wróciły do nas upały. A jak upały, to wiadomo – szukamy ochłody i sięgamy po lody. Te sklepowe, to czasami istna tablica Mendelejewa – tu dodatek E, tam syrop glukozowy, monocośtamcośtam, jakieś kwasy. Jak to jeść, jak to dawać dzieciakom?! Otóż nie trzeba, bo w łatwy sposób można przygotować lody we własnej kuchni i to takie bez cukru, podejrzanych słodzideł i tłuszczy! Oto pięć przepisów, które na gorące dni będą wprost idealne!
LODY MALINOWE
1 opakowanie malin
2 łyżki miodu
1 opakowanie jogurtu naturalnego
Maliny blendujemy z jogurtem i miodem, przekładamy do foremek na lody i zamrażamy. Jogurt można pominąć – w ten sposób otrzymamy pyszne lody sorbetowe 🙂 Zamiast malin można użyć niemal każdego innego owocu – polecam arbuza, bardzo odświeżające!
LODY KAWOWE
2 banany
1/2 filiżanki mocnej, wystudzonej kawy
2 łyżki jogurtu greckiego
Banany kroimy w plasterki i zamrażamy. Zamrożone plastry wrzucamy do blendera, dodajemy kawę i jogurt, blendujemy. Podajemy od razu lub przekładamy do foremek na lody i zamrażamy.
LODY ORZECHOWE
2 banany
4 łyżki masła orzechowego
Banany kroimy w plasterki i zamrażamy. Zamrożone plastry wrzucamy do blendera, dodajemy masło orzechowe i miksujemy na gładką masę. Podajemy od razu, najlepiej posypane orzechami.
LODY KAKAOWE
2 banany
4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
1-2 łyżki ciemnego kakao
Banany kroimy w plasterki i zamrażamy. Zamrożone plastry wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt, kakao i miksujemy na gładką masę. Podajemy od razu, posypane czekoladą lub innym smakołykiem 🙂
LODY KAKOWE z awokado
1 awokado
1 banan
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu
Wszystkie składniki blendujemy i wkładamy do zamrażarki. Co pół godziny masę wyciągamy i mieszamy.
Dajcie znać, czy próbowaliście i jak Wam wyszło – tutaj albo na profilu bloga na Facebooku. SMACZNEGO! 🙂